lördag 7 februari 2009

Utmaning 30

Det serverades soppa i skolmatsalen den här dagen. I lärarnas matsal var det en krämig kycklingsoppa med precis lagom mycket chili. På varje bord stod en skål limeyoghurt och ett fat med härligt nybakt nanbröd. För detta betalade varje lärare 29 kr och de fick äta så mycket de ville. Stina Larsson som var mattelärare tyckte att det var för dyrt. För tio år sedan hade lärarna fått äta samma goda mat, hur mycket de ville och utan att det kostade dem något. I elevmatsalen serverades en blaskig köttfärssoppa utan smak, yoghurt och bröd.

Strax efter lunch började lärarna på skolan må dåligt. Först insjuknade syslöjdslärarinnan Lisa med kraftiga magsmärtor och plötsligt illamående. Sedan följde resten av skolans lärare efter i rask takt. De sista timmarna var alla lärare sjuka utom svenskaläraren Erik Svensson. Han hade gjort ett undantag och åkt hem på lunchen för att kontrollera sin post. Han väntade på ett brev från en annan skola där han sökt arbete. Han hade inte fått något brev från dem den här dagen heller men han kastade i sig resterna från gårdagens middag innan han hastade tillbaka till skolan för sin första lektion efter lunch.

Han möttes av lärare som lämnade skolan i en strid ström. Men han hade sin lektion som vanligt och hans elever var ganska besvikna för att de inte fick sluta tidigt och gå hem. Mitt i lektionen knackade en civilklädd polis på hans dörr. Han fick följa med dem till polishuset och berätta ingående varför han inte ätit lunch i skolmatsalen. Det hade visat sig att soppan varit förgiftad och nu var han misstänkt för att ha förgiftat skolans alla lärare.

Han ville inte berätta om varför han åkte hem så han försökte tänka snabbt och komma på en annan anledning. Han försökte glömma att han ljög när han sa att han skulle träffa sin sambo för en trevlig lunchträff mitt i veckan. Poliserna genomskådade hans lögn och tolkade det som att han hade en förgiftad kycklingsoppa att dölja. När han till slut berättade sanningen trodde de inte på honom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar